Wat een mooie zin las ik vandaag in het boek ‘De tekens verstaan’*: ‘In een organisatie is verbinding de onzichtbare smeerolie’. Daar ben ik het volmondig mee eens. Deze blog gaat over hoe je die olie kunt zien en hoe je kunt vermijden dat zand dat de samenwerkingswieltjes doet knarsen.
Het woord 'organisatie' lees ik hierbij graag in zijn ruime betekenis: eigenlijk elk systeem waar mensen samen leven en/of werken. Dus wat mij betreft ook familie, professioneel partnership, buurtcomité, of een tijdelijke projectgroep.
Al vroeg leerde je over verbinding. Want erbij horen is een basisinstinct. In je familie, je systeem van herkomst, voelde jij instinctief wat er van belang en nodig was. Zonder het te beseffen ontwikkelde jij jouw manier om in het samenhoren en die verbinding bij te dragen. Elk van ons heeft zo zijn of haar verbindingsbarometer gevormd. Die barometer voelde feilloos aan hoe het weer er voor stond op verbindingsvlak. Maar heb je na je kindertijd die vaardigheid (nog) verder ontwikkeld? Jaren van opleidingen brachten je meer analytische en rationele vaardigheid, niet de relationele, de onzichtbare smeerolie. Daardoor ontgaan je wel eens de prille zandkorrels die de samenwerkingswieltjes doen knarsen.
De actieve bijdrage aan de verbinding is één van de aspecten die je als leider (manager, consultant, bestuurder, projectleider, ouder, coach, therapeut ...) te ontwikkelen hebt. Want relatie gaat aan de inhoud vooraf. Wanneer er verbinding is met elkaar maakt dat werken aan de inhoud mogelijk en makkelijker.
Die onzichtbare smeerolie kun je leren zien door je bijvoorbeeld af te vragen waar het nu in deze vergadering, groep of organisatie om draait: Is hier iets teveel, dat best zou verminderen? Is er iets te weinig, waar meer van nodig is? Wat is verward en verstrikt dat moet ontward worden? Wat is gesplitst of afgescheiden dat samen hoort? Wat is hier niet zichtbaar dat toch gezien wil worden?
Dergelijke vragen geven aan dat de verbinding dienen niet alleen maar over de zachte aanpak gaat die uit is op consensus bereiken en confrontatie of conflict vermijdt. Als leider kan je door te ‘snijden’ immers net meer de verbinding dienen en voorkomen dat iets een stinkende wonde zou kunnen worden. In dergelijke paradoxen word je als leider vaardig: in contact met elkaar een knoop doorhakken, verbindt dus. Spanning met de mantel der liefde bedekken of een beslissing uitstellen (wat verbindend lijkt), is zand in de olie en zorgt voor verwijdering.
Als leider heb je je verbindingsvaardigheid dus te ontwikkelen en in te zetten. Door daarin voorbeeld te zijn, stimuleer je iedereen om de kwaliteit van de olie en de hoeveelheid zand samen in de gaten te houden. Zo krijgt verbinding haar juiste plaats: ze bewerkstelligt de bedding waarin iedereen in de organisatie de mogelijkheid krijgt om hun werk zo goed mogelijk te doen en daarmee het doel van de organisatie (project, begeleiding enz) te dienen.
Zou je graag je eigen verbindingsbarometer verbeteren of leren kennen? En wil je graag beter leren ‘zien’ wat er nu eigenlijk speelt in de samenwerking? Dan heb ik iets voor jou. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een programma op jouw maat waar je ruimer dan cognitief en analytisch leert waarnemen. En waar je van binnenuit ervaart wat jouw eigen manier is om échte verbinding te maken.
Interesse, maar twijfel je of je de moed kan opbrengen/en is er ook wat terughoudendheid? Bel dan voor een vrijblijvende intake. Welkom! Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be
*’De tekens verstaan’, Phoenix Opleidingen, Utrecht, 2017
Comentários